top of page

Blog bejegyzés

Tűzgátló ajtó felújítás – egyből 21 darab



A GATE Csoport több mint 30 éves múltjának köszönhetően alaposan beleástuk már magunkat a kaputechnikába, melyen belül a tűzvédelem kiemelten fontos terület. A tűzgátló ajtó felújítás pedig új beszerzés helyett jelentősen gyorsabb, illetve költséghatékonyabb megoldás.


Tűzgátló ajtó felújítás? Igen, lehetséges!


A megelőző tűzvédelem legfontosabb feladata a menekülési, mentési útvonalak tűz- és füstmentességének biztosítása. Alapos tervezésével, észszerű biztonság kialakításával több érték (emberi élet, vagyon) menthető meg. A tűzvédelmi rendszer részét képező tűzgátló-, füstgátló-, illetve hőelvezető-, füstelvezető nyílászárók rendszeres ellenőrzését rendelet szabályozza. A berendezések megfelelő működéséről a létesítmények üzemeltetőjének kell gondoskodnia. Azonban ezeket a berendezéseket nem elég telepíteni, karbantartani, illetve időszakosan ellenőrizni. Idővel elavulnak, elöregednek, ilyenkor általában cserére szorulnak, amely komoly kiadást jelenthet. Annak érdekében, hogy a működés még hosszabb távú, de költséghatékony legyen, a GATE Szerviz csapata a tűzgátló nyílászárók felújítás feladatait is felvette szolgáltatási palettájára. Egy budapesti irodaház meg is rendelte a tűzgátló ajtók felújítását.


Mint minden munkánk, ez is alapos helyszíni felméréssel kezdődött. 24 darab tűzgátló ajtót mértünk fel, melyből 21 szorult felújításra (7 kétszárnyú, a többi egyszárnyú), állapotuk miatt 3 darab pedig cserére kényszerült. Mivel a szóban forgó irodaház lift előterein teljes felújítást terveztek, így alkalmazkodnunk kellett a generál kivitelező munkaüteméhez is, ezért hosszabbra nyúlt a felújítás. A határidők néha tolódtak, de többnyire rendes ütemben tudtuk végezni a munkánkat.


A vonatkozó ajtólapok leszerelvényezés után a műhelyünkbe kerültek festésre, speciális eszközökkel, porszórásos technikával, bevizsgált festék került rájuk. A speciális festék az ÉMI által engedélyezett égési határérték alatt van, ezért nem rontja a tűzgátló ajtó égési határértékét. Visszaszerelés után egységes, körrozettás tűzgátló kilincsek lettek felszerelve a felújított ajtókra, ez is hozzájárul egységes kinézetükhöz, amely tökéletesen illeszkedik az irodaház által választott új dizájnhoz.

Partnerünk elégedettségéről árulkodik, hogy a helyszínről újabb megrendelésünk érkezett további tűzgátló ajtók felújításra.


És miért inkább felújítást mint új beszerzés?


– költséghatékony megoldás

– gyorsabb mint egy új beszerzés: a gyártási idő tűzgátló ajtó esetében 8-10 hét, aztán jön a szállítás és telepítés. 1 darab tűzgátló ajtó felújítása körülbelül 2 hét, komplett visszaszereléssel.

– a környező falfelület nem sérül, a munka nem jár akkora fennakadásokkal

– a végeredmény magáért beszél, akár egy új ajtó, csak töredék áron


Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy csak megfelelő műszaki állapotban lévő tűzgátló ajtó felújítását tudjuk vállalni, ehhez pedig elengedhetetlen a pontos helyszíni felmérés.

Amennyiben régi, kopott tűzgátló ajtó felújításán gondolkodna, kérje helyszíni felmérésünket, lépjen velünk kapcsolatba!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page